2011. május 29., vasárnap

A 111 éves Európa mozi története

Az idén 111 éves Európa mozi történetét sok névváltoztatás kísérte, ám népszerűségéből a több mint egy évszázad alatt keveset veszített. AZ Európa mozi épületét 1871-ben tervezték, mozi azonban csak 30 évvel később kezdett működni benne. A Kerepesi (ma Rákóczi) út 82. szám alatti épületben már 1900. január 1-jétől vetítettek mozgókép mutatványokat, melyben akkor még a Sport Kávézó foglalt helyet. 1912-ig minden évben tűzoltósági és rendőrségi engedélyezés kellett a filmszínházak működtetéséhez.
A Honvéd mozi néven ismerté vált filmszinház, 1970-es évek I BMA

1929-től kezdve a mozi sorozatos névváltozáson ment keresztül, hisz ebben az évben először Roxy mozira keresztelték, majd 1942-től az Attila nevet viselete. Az Európa mozi mellett ettől az évtől számos másik fővárosi filmszínház is magyarosított nevet kapott, így lett a Savoy-ból Csaba, a Tivoliból pedig Tinódi mozi. A II. Világháború utáni új neve Rákóczi úti Híradó mozi lett, melynek oka a Belügyminisztérium 1933-ban kiadott határozata volt, melyben kötelezővé tették a híradók vetítését a nagyfilmek előtt. Később külön híradómozikat hoztak létre, amelyek igen népszerűek voltak, hisz az emberek kíváncsiak voltak a legújabb hírekre, és hittek a mozgókép valóságának. 1947-ben a Beck család visszakapta a filmszínházat, így ismét Roxy néven üzemelt tovább. 1954-től egészen a rendszerváltásig a FőMO kezelésében állt és Honvéd néven vált ismerté a pesti fiatalság körében.
A már átalakított Európa mozi, 1990-es évek I BMA

1981. augusztus 6-ai bezárása és a nagyszabású felújítása során elnyerte mai arculatát. 1983-ban Budapesten az elsők között kéttermes moziként nyitott meg, ahol a legújabb európai filmeket vetítették. 1990 októberétől Európa mozi néven folytatta a nagysikerű produkciók vetítését, a Roxy Kft. üzemeltetésében. A 2009-ben indult az eladásról és bezárásról szóló rémhír, idén május 11-én bekövetkezett, ezen a napon vetített utoljára az Európa. A mozit 82 év után a Budapest Film eladta, így végleg bezárt a 111 éve a VII. kerületben működő mozi, amit egy Idegenforgalmi, Informatikai és Üzletemberképző Szakközépiskola vett meg.

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...